Integracja wiekowa jest ważnym elementem Weekendów HKC, dlatego podobnie jak na nasze klasyczne obozy, zapraszamy dzieci i młodzież od 6 do 16 lat.
Oczywiście dbamy też o to, aby zarówno najmłodsi weekendowicze jak i młodzież mieli swoją przestrzeń i swojego opiekuna.
Podczas weekendu w sumie możemy przyjąć ok. 25 osób z podziałem na dwie noce włączając dzieci, które przyjeżdżają tylko na jeden dzień. Wszyscy spotykamy się przy wspólnym stole na obiad i podczas leśnej gry terenowej.
Zapraszamy do Wiejskiej Chaty położonej malowniczo pod lasem, na obrzeżach wypoczynkowej miejscowości Urle k. Warszawy (40 min. jazdy pociągiem z Warszawy Wileńska)
Adres Chaty: Urle – Adampol, ul. Jana Pawła II nr 59
Dla weekendowiczów mamy 14 wygodnych miejsc do spania, na tapczanach lub na grubych materacach: cztery w sypialni w Chacie, cztery w gościnnym domku i do sześciu miejsc na przestronnym poddaszu. Zapewniamy pościel.
Nasze posiłki podczas weekendu to:
- Kolacja godz. 19.00 (ziemniaki pieczone, pasty typu hummus, sos tzatziki, dobry ser żółty i wędliny, warzywa, pieczywo mieszane, masło, herbata)
- Śniadanie godz. 9.00 – 10.00 (szwedzki stół: owsianka, jajecznica z wiejskich jajek, jajka gotowane, pasty typu hummus, biały twarożek ze szczypiorkiem, dobre sery i wędliny, warzywa, pieczywo mieszane; płatki śniadaniowe, musli, mleko, mleko owsiane, jogurty)
- II Śniadanie godz. 12.00 (ciasteczka owsiane i inne np na bazie mąki orkiszowej lub jaglanej, masła i miodu, z bakaliami, owoce sezonowe, herbata owocowa z imbirem i miodem lub lemoniada z miętą w zależności od pogody)
- Obiad godz. 14.30 (zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem do wyboru + drugie danie: filety z kurczaka lub kotlety z kaszy jaglanej i soczewicy, ziemniaki, surówka)
- Podwieczorek/Kolacja godz. 18.00 (tosty opiekane z pieczywa pełnoziarnistego z serem i szynką, ciasteczka owsiane, owoce, herbata owocowa z imbirem i miodem)
- Kolacja przy ognisku / grillu / piecu do pizzy godz. 20.00 (np. kiełbaski w ognisku, pieczone jabłka, podpłomyki lub pizza z pieca z sosem pomidorowym i mozzarellą, ogórki kiszone, pieczywo, herbata owocowa z imbirem, cytryną i miodem)
- Śniadanie godz. 9.00-10.00 (szwedzki stół: owsianka, parówki, zapiekanki z serem i pomidorami, ser, wędlina, pasty, warzywa, pieczywo mieszane, masło, dżem, miód, płatki kukurydziane i musli, mleko, mleko owsiane, jogurt, herbata i kakao)
- II Śniadanie godz. 12.00 (ciasteczka owsiane, herbata)
Dbamy o to, aby jedzenie podczas weekendów było dobrej jakości i urozmaicone, z uwzględnieniem wszelkich diet. Obiad sobotni zamawiamy w bardzo dobrej, lokalnej firmie cateringowej. Pozostałe posiłki przygotowujemy wspólnie, niektóre w ramach warsztatów.
Kadra Weekendowa to osoby doświadczone, kreatywne jeżdżące z nami stale na obozy, ale również native speakerzy, którzy podczas weekendu prowadzą warsztaty po angielsku.
W programie każdego weekendu, znajdują się:
- gry planszowe, towarzyskie i terenowe
- zabawy na świeżym powietrzu
- elementy Cre-Art i Memo-Art czyli zajęcia wspierające potencjał twórczy i pamięć
- warsztaty do wyboru: językowe, kulinarne, plastyczne, naukowe
- czytanie książek przy kominku
- wspólne biesiadowanie i rozmowy na ważne dla dzieci i młodzieży tematy
Jeden dzień (sobota) 190 zł
Z noclegiem piątek-sobota 280 zł
Z noclegiem sobota – niedziela 290 zł
Rabat dla uczestników obozów i stałych uczestników weekendów – 10 zł
Rabat dla rodzeństwa – 10 zł
Rabaty można łączyć.
Opłaty dodatkowe:
Transport – bilety na pociąg / bus w zależności od ilości osób / dojazd własny
Warsztaty garncarskie – w zależności od ilości chętnych ok. 50 zł
Spływ kajakowy podczas niektórych weekendów – 50 zł od osoby